Prijeći ili ne na Windows 7?

Windows 7 novi je operativni sustav koji je izašao iz Microsofta, star oko mjesec dana (barem u legalnoj prodaji). Windows 7 ima sve dobre osobine i Viste i XP, odbacujući one loše. Pitanje je dana kada će Windows 7 istisnuti XP, barem kod kućnih korisnika.

Windows XP

Uspoređivati Windows 7 i XP je kao uspoređivati XP i 95. Razlike su prevelike i XP je jednostavno zastario sustav. XP je sustav izdan 2001. godine, i u svoje vrijeme nije bio nešto revolucionaran, kao niti što je danas Windows 7. XP nam je donio teme, tako da više nismo morali gledati ono klasično, sivo, kockasto sučelje.

Kada su Windowsi XP izašli, reakcije su bile grozne (za razliku od Windowsa 7, koji su dočekani odlično), svi su govorili da će ostati na svojim 98-icama. Dopuštao je upgrade sa svih sustava od 98 do ME. I takav je bio do SP2. Tada su ga ljudi počeli puno bolje prihvaćati.

Novosti u XP-u

Kada je izašao, novosti u XP-u bile su:

 • Unaprijeđena kompatibilnost sa hardverom
 • Welcome Screen (onaj pojednostavljeni login ekran)
 • Fast User Switching
 • DirectX 8.1
 • Remote Desktop
 • Podrška za teme

Naravno, ovo vjerojatno nisu sve novosti, ali to je otprilike to.

Windows XP ima problema sa sigurnošću. U svoje vrijeme bio je siguran, ali jednostavno on nije bio namijenjen da ovako dugo izdrži. Originalna namjena mu je, kažu iz MS-a, bila kao međuverzija do Longhorna (Viste) koji je trebao izaći 2003., ali koliko se tome da vjerovati… Zapravo je razlog ukorijenjavanja Windowsa XP upravo Vista, koja je jako zakasnila.

Znači, trebam prijeći?

Da, i to što prije to bolje. Razlika u odnosu XP-a i Windowsa 7 je velika, i to i sa grafičke (sučelje) i sa arhitekturne strane. Većina funkcionalnosti u sedmici funkcionira totalno drugačije od XP-a.

Krenimo prvo od grafike. Grafički podsustav sedmice jednostavno je puno napredniji od onog XP-ovog. Procesor je rasterećen zadatka crtanja grafičkog sučelja, te je to premješteno na GPU (što je logično). Svaki prozor posebno se crta (renderira) i onda se spajaju u 3D prostoru (zato su mogući efekti poput prozirnosti, Flip 3D-a i ostalih Aero efekata. Svi efekti odrađuju se bez ikakvih zastoja, što znači da su XP-ova zastajkivanja, iscrtavanja i ono iritantno ostavljanje traga prozora dok se premješta s jedne pozicije na drugu prošlost.

Zvučni podsustav je također promijenjen. U XP-u svi zvukovi su bili spajani i prikazani kao jedan. U sedmici, zbog određenih promjena (u arhitekturi sustava) svakoj aplikaciji može se zasebno promijeniti zvuk.

Naravno, tu su i brojne druge promjene, u koje nisam baš upućen toliko da bih sigurno pisao o njima, ali budite sigurni da sve ide u vašu korist. Ako imate bolju grafičku karticu, Windows 7 bolje će je iskoristiti od XP-a. Također, ista stvar događa se i sa višejezgrenim procesorima i RAM-om (posebno u 64-bitnoj verziji).

7 komentara

 1. Ma tu jednostavno nema dvojbe, prije ili kasnije korisnici će prijeći na Sedmicu, pogotovo kad XP-u prestane podrška uskoro.

  • Naravno, ali ono što sam želio je pokazati onima koji o sedmici nemaju baš najbolje mišljenje da je sedmica nešto što će morati prihvatiti i da će im to, u najviše slučajeva donijeti prednosti.

 2. Ja prelazim na Win7, čim napravim potpuni backup kompa na vanjski hard, a to će potrajati i nekoliko dana jer nemam baš puno vremena, nažalost:-(

 3. Gle, za običnog korisnika ti to izgleda ovako:
  Windows Vista -> ljepši XP
  Windows 7 -> ljepša Vista
  “Arhitekturalne razlike” o kojima pričaš krajnjem korisniku ništa ne znače, kad je rezultat isti (s tim da ovo što si naveo je zapravo uvedeno u Visti). Višejezgreni procesori, ajde, to je možda malo bolje izvedeno, al RAM će se ponašati jednako i u x64 Xp i u x64 7 (s tim da će ga XP manje trošiti).
  Ono što nisi naveo je cijena. Bilo tko tko nemože dobiti besplatnu verziju Windowsa 7 nema razlike da da tisuću i nešto kuna za istu stvar u drugom pakiranju.

 4. […] Prijeći ili ne na Windows 7? […]

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: