CodeIgniter – malo drugačiji PHP Framework

CodeIgniter je jedan od brojnih PHP frameworka. No razlikuje se od ostalih po mnogo stvari i zbog toga je jedan od najjednostavnijih frameworka namijenjenih za PHP.

CodeIgniter ukratko

Svatko tko je probao CodeIgniter, svidio mu se odmah. Tu se nema što učiti, zahvaljujući fantastičnom User Guide-u koji sve objašnjava tako da bi i ne-programer iz navedenih primjera nešto znao složiti.

Nema početne zbunjenosti konfiguracijom, jer je jednostavna, nije potrebna baza podataka za svaki kontroler, trebali je vi ili ne (kao što je naprimjer u CakePHP-u).

CodeIgniter se zasniva na MVC principu, gdje imamo modele, templateove (tzv. view) i kontrolere. U ovom principu, na kojem je zasnovana većina frameworka, model služi za bilo kakvu komunikaciju sa bazom podataka, view služi za prikaz podataka, a u kontroleru se nalazi sva programska logika, te kontroler povezuje podatke iz modela i prikazuje ih u viewu.

Sloboda kodiranja

CodeIgniter ne zahtijeva korištenje naredbenog retka (konzole) kao većina frameworka što pridonosi jednostavnosti korištenja. CodeIgniter vam također pruža svu slobodu u kodiranju i imenovanju funkcija, te nema nekih ograničenja kao što je da, ukoliko želite da vam se kontroler zove User, morate ga nazvati User_Controller, a njegov model mora se zvati Users (množina).

Nažalost, nedostatak tih konvencija, nema automatskog mapiranja modela i viewa kontroleru, tj. morate ih sami definirati i pozvati

Ostalo

CodeIgniter dolazi sa hrpom biblioteka i helpera. Jedne od najvažnijih su klasa za baze podataka, klasa za validaciju formi te session klasa.

Nažalost, dev-team CodeIgnitera ne želi u osnovnu instalaciju ubaciti ACL (autentifikacija) klasu i ORM klasu. Naravno, postoje u obliku dodatnih biblioteka, ali o njima se ne brine niti ih programira EllisLab. Recimo, ja bih htio da CI dolazi sa ACL-om, a ORM mi nije potreban.

Sve u svemu, CI je jedan od najzanimljivijih frameworka na tržištu, a sve njegove mogućnosti otkrit ćete ako proučite User Guide.

Ako vam se post čini prekratak, namjena mi nije bila upoznavati vas sa radom i funkcioniranjem frameworka, već samo vas uvesti i zainteresirati za njega. Još jednom, probajte ga, a ako zapnete, uvijek imate User Guide i CodeIgniter Forum.

3 komentara

 1. Slažem se sa svim navedenim. CodeIgniter sam otkrio prije dvije godine i jednostavno me oduševio. Dušu dao za male siteove.

  Osnovni MVC model se složi dok kažeš keks, rad s bazom je prejednostavan, kreiranje modula već u startu nudi mogućnost SEO optimizacije.

  Viewovi su tipični za PHP razvoj, a helperi su baš ono što svakom PHP developeru treba. U svakom slučaju, CI je moj prvi izbor za manje i srednje projekte, ZF za veće.

  Preporučujem svakom PHP developeru da pogleda CI

  • Naravno, mene je o samom PHP-u i objektno orijentiranom programiranju više naučio CodeIgniter, nego što bi me ikad naučio obični PHP.

   Jer u CodeIgniteru moraš tako raditi, pa onda lakše shvatiš i OO i MVC.

   Uglavnom, definitivno svima preporučam CI, jer će svima promijeniti način i pogled na programiranje.

 2. Danny, pazi nema obicnog i neobicnog Php-a. Koncept OOP-a nije u Php-u, Javi,C++ ili drugom jeziku. To je nacin razmisljanja koji se moze materijalizovati u jednom od ovih jezika, ne samo njima vec je tu mnogo mnogo programskih jezika. Naravno treba se napraviti razilika izmedju OOP-a i proceduralnog programiranja. Mlad si naucices to… Codeigniter je samo framework i ako stvarno zelis nauciti da programiras kreni od cistog jezika…od najednostavnijih primera, zajebi framework-e. Nabavi par knjiga, nije na odmet ulagati u sebe, i engleski jezik se mora savladati zbog inostrane literature. Eto toliko od mene….i ne odustaj od programiranja, pogotovu od php-a, odlican je jezik za pocetnike iako nije lak, bar u pocetku…

  pozdrav od dezareo-a

  caos

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: