Život web dizajnera

Ovaj post inspiriran je jednim upitom na Google s kojeg je došao posjet na moj blog. Upit glasi: “Život web dizajnera”.

Život web dizajnera… hmmm… je isti kao i život svih ostalih ljudi. Osim svega vezanog uz web :). Život web dizajnera već je opisan u tekstovima “Budućnost web dizajna”, a uglavnom se sve svodi na konstantno i cijeloživotno učenje novih tehnologija, jezika i tehnika ili novih načina primjene starih tehnologija.

Sada ću ukratko dati i primjere za to:

Kao web dizajneri stalno moramo učiti nove tehnologije. U prvom procesu učenja savladamo HTML. I mislimo, to je to. Radimo dizajn s tablicama, bez pomisli na CSS. Onda smo ubrzo “prisiljeni” naučiti i CSS (nova tehnologija). Nakon što smo naučili definirati CSSom fontove, backgrounde i ostale stvari moramo odbaciti primjenu HTML-a za izradu dizajna i naučiti primjeniti CSS za dizajn stranice bez tablica (novi način primjene tehnologije). Neki će tu stati. Ali onda ćete ubrzo shvatiti i da bez Photoshopa nema ništa – inače imate jednostavne plohe. Ako ništa, neki barem nauče napraviti gradient i staviti background-repeat u CSS-u pa da nije sve jednobojno. No, Photoshop treba savladati (nova tehnologija).

E sad, naučili smo osnove. Pazite, koliko već znamo, a to su samo osnove. Dalje, trebali bismo naučiti i JavaScript (opet nova tehnologija). Usput ćemo naučiti i jQuery za Javascript, ako zbog nečega, onda barem zbog onih animacija (nije komplicirano). Oni koji više idu na back-end trebali bi naučiti i AJAX (što je nova primjena stare tehnologije). Dakako, da ne zaboravimo, trebalo bi znati i napraviti osnovnu strukturu RSS XML dokumenta.

Ukoliko biste željeli raditi dinamičke stranice trebat ćete naučiti PHP. Vjerojatno ćete željeti odvojiti dizajn od logike, pa će vam trebati i neki template sustav (opet ponovno učenje). Da bi vaša stranica bila još dinamičnija tu vam treba i MySQL (opet nova tehnologija). Trebalo bi naučiti i povezati PHP sa MySQL-om (opet nova primjena postojeće tehnologije).

I kako pišem ovaj tekst zaboravio sam uz HTML spomenuti i optimizaciju za 500 browsera, nekoliko operacijskih sustava, pobrinuti se da site dobro izgleda bez CSS-a, dodati poseban CSS file za print, napraviti verziju za iPhone (dobro, ovo nije obavezno, ali lijepo je), također site treba barem nekako funkcionirati i bez Flasha i JavaScripta.

Optimizacija za 500 browsera i nije baš optimizacija za 500, ali ima ih. I još na različitim sustavima. Ipak, najveće probleme stvara IE6. Ostali su donekle podnošljivi.

Eh, sad, svi koji ovdje nabrojane tehnike znate činit će se kako ne morate ništa više učiti. Ali, pripremajte se za CSS 3 i HTML 5. Da budete spremni kada se budu šire koristili.

Niti jedno zanimanje nije toliko dinamično i zanimljivo kao što je web dizajn. I što je najbolje, opstaju samo oni koji stvarno vole web dizajn, jer ostali ne mogu pratiti sve trendove ako im je to opterećenje. ;)

6 komentara

 1. Nebih se složio da sve ovo spada pod “web dizajn” :)

 2. Ne znam koji dizajner pocinje od HTMLa…valjda se pocinje od boja, harmonije, rasporeda, grafickih principa uopsteno, pa tek onda na tehnologije koje to pretvaraju u code…
  Ako pocnes uciti HTML, pa CSS, pa JS, i sve ostalo sto si naveo, a ‘neki barem nauče napraviti gradient’, ti si onda programer, a Photoshop ti je ”samo” pomagalo…

  Nista licno, of corse, samo diskutujemo ;)

  • ja sam počeo s HTML-om pa mi je takav raspored normalan. neki naravno počinju od toga što si navela (boje…) ali onda su dizajneri, pa kad počnu s HTML-om tek tada postaju web-dizajneri. :)

   btw. po meni postoje 3.5 vrste web dizajnera.
   Prva su web dizajneri koji samo rade koncepte, a onda ih drugi pretvaraju u kod. Oni jesu dizajneri, ali se ne mogu nazvati web dizajnerima jer ne znaju ništa o web arhitekturi :)

   Druga su front-end developeri/dizajneri. Oni po meni najviše zaslužuju titulu web-dizajnera. Rade dizajn i kodiraju ga. Znaju HTML, CSS i JS.

   Treća su back-end developeri. Oni baš i nisu dizajneri u smislu te riječi, ali dizajniraju web s one strane u smislu sustava, a ne samog izgleda.

   Četvrta su kombinacija druge i treće. Oni uglavnom imaju malo manje znanja o teoriji grafičkog dizajna, ali većinom rade dobro.

   Mislim da se dizajn u ovom slučaju ne odnosi na grafički dizajn, već na dizajn kao proces – stvaranje cijelog web-sitea.

   Sad, naravno da grafički dizajneri počinju s bojama i grafičkim principima, teorijom. Web dizajner postaješ onda kada po prvi put napišeš <!DOCTYPE html… :)

 3. issss, ubio si mi volju za učenjem koda :)

 4. Web dizajner – točnije front end developer sam zadnje 4 godine…u međuvremenu sam postao i predavač web dizajna tako da odgajam svakodnevno nove generacije web dizajnera…i sam naravno svakodnevno učim nove tehnologije kako je u tekstu navedeno. Neka vas ne obeshrabri činjenica što morate toliko učiti…shvatite to kao igru i vjerujte mi NIKADA ali stvarno NIKADA vam u životu neće biti dosadno! ;)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: